Pár szó a kurkumáról, avagy a sáfránygyökérről
2020.10.23.
Hazánkban is már régóta alkalmazzuk, de Indiában már több, mint 3000 éve használják. Nagyon nagyon hasznos fűszernövényről van szó, mely jól keverhető édes, illetve sós fűszerekkel is. A benne található kurkumin, már kimutatták, hogy legalább van olyan jó antioxidáns hatású, mint a C- vagy E-vitamin. Bátran kijelenhetjük, hogy egy superfood-ról van szó.
- Májra pozitív hatással van, elősegíti az epeelválasztást, zsírok lebontásában is közrejátszik,
- Gyomorbántalmaknál, sőt menstruációs rendellenességeknél is segít.
- Gátolja a vérrögök képződését
- Rendkívül hatásos gyulladáscsökkentő
- Csökkenti a szívinfarktus és a szélütés esélyét.
- Koleszterinszint helyreállító
- Erősíti az immunrendszert
- Kollagén termelődést támogatja
Jöjjön egy édes reggeli tipp: Aranytejben főtt zabkása
50g zabpehely
200ml zabtej
1 kk kurkuma
1 kk fahéj
1 tk juharszirup
1 tk kókuszzsír
1 kk friss reszelt gyömbér (vagy gyömbér por)
kakaó por, magvak tetejére
A zabtejet a zabbal, fűszerekkel feltesszük egy kis lábasban melegíteni, mikor a zab felvette a tejet, mehet bele a juharszirup, időnként kevergetjük, míg össze nem fő minden. Megszórt kakaóval, illetve magvakkal tálaljuk.