Egészség,  Receptek,  Táplálkozás

Pár szó a kurkumáról, avagy a sáfránygyökérről

Hazánkban is már régóta alkalmazzuk, de Indiában már több, mint 3000 éve használják. Nagyon nagyon hasznos fűszernövényről van szó, mely jól keverhető édes, illetve sós fűszerekkel is. A benne található kurkumin, már kimutatták, hogy legalább van olyan jó antioxidáns hatású, mint a C- vagy E-vitamin. Bátran kijelenhetjük, hogy egy superfood-ról van szó.

  • Májra pozitív hatással van, elősegíti az epeelválasztást, zsírok lebontásában is közrejátszik,
  • Gyomorbántalmaknál, sőt menstruációs rendellenességeknél is segít.
  • Gátolja a vérrögök képződését
  • Rendkívül hatásos gyulladáscsökkentő
  • Csökkenti a szívinfarktus és a szélütés esélyét.
  • Koleszterinszint helyreállító
  • Erősíti az immunrendszert
  • Kollagén termelődést támogatja

Jöjjön egy édes reggeli tipp: Aranytejben főtt zabkása

50g zabpehely

200ml zabtej

1 kk kurkuma

1 kk fahéj

1 tk juharszirup

1 tk kókuszzsír

1 kk friss reszelt gyömbér (vagy gyömbér por)

kakaó por, magvak tetejére

A zabtejet a zabbal, fűszerekkel feltesszük egy kis lábasban melegíteni, mikor a zab felvette a tejet, mehet bele a juharszirup, időnként kevergetjük, míg össze nem fő minden. Megszórt kakaóval, illetve magvakkal tálaljuk.

Személyre szabott vitamin és ásványi anyag ajánlást az étrend mellé kapod, ha itt jelentkezel.