leptinrezisztencia
Egészség,  Táplálkozás

Leptinrezisztencia – Amikor nem érzed, mi az elég.

A leptin hormon felel a teltség érzetünkért, melyet a zsírsejtek termelnek. Amennyiben ezt ritkán érezzük (kivéve, ha degeszre ettük magunkat) nagy valószínűséggel leptin hiányunk lehet. Arra is következtethetünk, hogy a túlsúlyos emberek, hamarabb éreznek teltség érzettet, mivel több zsírsejtjük van. Ez nagy részben így is van, de azonban a mai körülmények ezt is felülírhatják.

Az alulműködő pajzsmirigy probléma esetén, érdemes a hormon vizsgálat során a ghrelin és leptin egyensúlyát is beletennünk.

A nőknél hamarabb kialakul, az úgy nevezett leptin hiány, más néven leptinrezisztencia. ha túl sok leptint termel a szervezetünk, mondjuk túlsúly miatt, a sejtek érzéketlenné válnak, mondhatni ugyan az a folyamat, mint az inzulin esetében. Túlsúlynál, ha a testtömegindex meghaladja a 25-öt, nem kap jelet arról, hogy eleget evett, így el is kezdődik az ördögi kör, tehát többet fogunk enni, mint amire ténylegesen szükségünk lenne, így újabb zsírpárnákat szerzünk. A nők esetében ez még gyakoribb, hiszen a testünkben nagyobb számban található zsírsejt, mint a férfiakéban.

De mi okozza?

Gyümölcscukor, más néven fruktóz.
Ahhoz, hogy a leptin jól tudjon működni, a vérünkben kevés trigliceridre van szükség. A gyors, kész- és félkész ételek, a junkfood, a cukor, de legfőképpen a fruktóz növelik a trigliceridszintet a vérünkben. A túl magas trigliceridszint blokkolja az agyban a leptin termelést, tehát csökkentenünk kell a triglicerid szintünket. Ezt úgy tehetjük meg, hogy első körben elhagyjuk az előbbiekben említett ételeket, amennyire csak lehet.

A probléma ott kezdődik, hogy a mai gyümölcsök sokkal édesebbek, mint 50 évvel ezelőtt. Különböző keresztezésekkel és nemesítéssel még édesebbé alakítottuk, így jóval több fruktóz kerül be a szervezetünkbe. Nem a 2-3 db naranccsal van a gond (megfelelő zsiradékkal, rosttal fogyasztva), hanem az 5 db narancs kifacsart levével, jóhiszeműen megisszuk, ezzel egy hatalmas fruktóz bombát adva a szervezetünknek.

Leptinrezisztencia és a pajzsmirigy

A túl sok feldolgozott élelmiszer (cukor, fruktóz, kész- és félkész ételek stb) megemeli a leptin szintünket, ezzel üzenetet küldve az agynak, hogy lassítsa le az anyagcserét, tehát a pajzsmirigyet. A rezisztencia esetén állandósul ez a folyamat, hiszen a szint mindig magason van. A kettő nagy hatással van egymásra. Figyeljünk oda a fruktóz bevitelre!

Mit tehetsz leptin hiány ellen?

  • Először is aludj sokat
  • Igyunk megfelelő folyadékot, víz formájában (ne édes üdítőt, édesített verzió sem megfelelő a fruktózzal való édesítés miatt)
  • Figyeljünk a megfelelő makrótápanyag arányokra (reggelire, délelőttre együnk inkább több fehérjét és zsírt. Tojás, avokádó szuper opció)
  • Omega 3 zsírsav pótlása (halak, lenmag, dió, táplálékkiegészítők: algaolaj)
  • Mozogjunk, minél többet (több séta, túra a természetben, kis kocogás, biciklizés)