Egészség,  Receptek,  Táplálkozás

Az ősz kedvence – Almás fahéjas galette

A galette nem más, mint a francia pite. Sokféleképpen elkészíthető, édes és sós verzióban is isteni. Én most egy édes receptet hoztam nektek, az ősz nagy slágerével, az almával. Rokonság kertjében szereztem be az almát, így garantált vegyszermentes 🙂

Tésztához:
100g tönkölybúza liszt
100g teljes kiőrlésű liszt
1 dl hideg víz
100g vaj/kókuszzsír
Muscovado cukor (eritrit, stevia diétázóknak)
Fahéj opcionális

Töltelékhez:
4 közepes méretű alma
Fahéj (érzésre)
Eritrit (érzésre, 100g-nál ne legyen több)
1 ek. Mandula likőr (vagy vanília aroma, rum aroma..)
Fél citrom leve

A tésztát összegyúrjuk kézzel, ha túl nedves még lisztezzük, ha száraz kis vizet teszünk hozzá, ha szép homogén, betekerjük folpakkba és be a hűtőbe legalább 20 percre.

Addig az almákat megmossuk, héját rajta hagyjuk, vékony cikkekre felvágjuk és ízesítjük.

Tésztát kivesszük, kb 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk (hagyd rajta a folpakkot, ìgy nem szakad meg a tészta). Sütőpapíros tepsire helyezzük, rátesszük az almaszeleteket középről indulva, szélét pár cm-re szabadon hagyva, és a szélét ráhajtjuk. Az almás léből kicsit még löttyintünk rá. A tészta szélét tojássárgájával megkenjük, 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt megsül.

Bon Appétit!

Személyre szabott vitamin és ásványi anyag ajánlást az étrend mellé kapod, ha itt jelentkezel.