Egészség,  Táplálkozás,  Vitamin

Miért kell hidegen sajtolt olajokat fogyasztanunk?

Aki kicsit is odafigyel az egészségére, biztosan megtalálható a konyhájában több egészségesnek titulált olaj is. Kezd kissé kaotikussá válni a polcunk felelhető olaj mennyiség, hiszen megpróbálunk minden újdonságot beszerezni.

Először is tegyünk rendet a jelentéseket illetően. A hidegen sajtolás lényege, hogy az előállítás folyamán ne vesszen el a magvak igazi esszenciája, értékes beltartalmuk. Nagyon sérülékeny szerkezetekről beszélünk. Zárt rendszeren, speciális csigapréseken nyerik ki a magvak hatóanyag tartalmát. Fontos, hogy a művelet maximálisan 40 fok alatt maradjon. Magas hővel való találkozás esetén, a magvak vitamin és hatóanyag tartalma megsérül. A kisajtolás után semmilyen fajta adalék-, színezőanyag és vegyszer nem kerül hozzá, csak a színtiszta, 100%-ig természetes olaj. Bátran kijelenthetjük, hogy ezzel a folyamattal valódi kvintesszenciákat kapunk.

Insider tipp: A fogyasztása napi szinten ajánlott 1 evőkanállal, akár önmagában, vagy salátánkra, pirítósunkra ráöntve reggelente, még a kávé fogyasztásunk előtt 20 perccel.

Nézzünk meg pár magolajat, amikből érdemes beszerezni a kamránkba.

Lenmagolaj

Az emésztőrendszer egyik legjobb barátja, arról nem is beszélve, hogy fogyókúra alatt is bátran fogyasztandó, ugyan is a benne található ALA zsírsav segíti a fogyás alatt keletkező gyulladások csökkentését, illetve a bélfal nyálkahártyáját is védi.

Mákolaj

Idegrendszerünkre van jótékony hatással. Az alvás és a kipihentség nem kell ecsetelni, rendkívül fontos a mindennapjainkban. Az alvás minőségében és mennyiségében segít a mákolaj, hiszen egész napunkra rányomja a bélyeget, ha nem jól telt az éjszakánk. A mák latin elnevezése (Papaver somniferum-„álmot hozó”) magáért beszél.

Kendermagolaj

A kendermag vitaminokban, ásványi anyagokban és esszenciális zsírsavakban nagyon gazdag. Omega3 és omega6 zsírsavakban bővelkedik (3:1 arányban), melyek védik szívünket, vérereinket és idegrendszerünket, valamint az immunrendszerünket is erősíthetjük fogyasztásával.

Tökmagolaj

Szintén bővelkedik omega3 és omega6 zsírsavakban. Lehet elsőre mindenkinek a prosztatára gyakorolt jótékony hatása miatt ugrik be, de többek között, a húgyúti szervek megfelelő működését is támogatja.

Szójaolaj

Valaki szereti, valaki meg nem szegény szóját a GMO háborúnak köszönhetően. Pedig bővelkedik többszörösen telítetlen zsírsavakban. Lecitin tartalma jelentős, nélkülözhetetlen alkotóeleme a sejthártyának, az idegszöveteknek.

Személyre szabott vitamin és ásványi anyag ajánlást az étrend mellé kapod, ha itt jelentkezel.