Koleszterin – nem ellenség, egy félre értelmezett vegyület
Koleszterinre szüksége van mindenkinek. Kevesen tudják, hogy az emberi agy 20%-a koleszterinből épül fel, illetve a szívünk 10 %-a is. Számos hormon bonyolult bioszintézis folyamán koleszterinből képződik (progeszteron, kortizol, aldoszteron…), illetve a D-vitamin szintézisében is nagy szerepet játszik.
Sokan hallottunk már „jó” és „rossz” koleszterinről, e kettő fajtáját különböztetjük meg elsősorban. Tehát van egyszer az LDL-koleszterin, ő kapta a rossz jelzőt és van a „jó” koleszterin a HDL. Ne tévesszen minket meg, szükség van az emberi szervezetnek az LDL-re, hiszen ő felelős a koleszterin szállításáért a májból a sejtek felé, ha azonban a vérben túl sok van belőle, lerakodik az érfalakon, úgy nevezett plakkokat hoznak létre, szűkítik az erek átmérőjét, kevesebb oxigén jut el a sejtekhez, szervekhez. Végső esetben az ér el is záródhat, ez szövet elhalásához vezet.
Hogyan is csökkentsük az LDL szintjét?
A szervezetünk előállít annyi koleszterint, amennyire szüksége van. Tehát figyelnünk kell a táplálkozásunkra, életmódunkra. Próbáljunk meg minél kevesebbre redukálni a következőket:
- fogyasszunk kevesebb vörös húst, tejet, tejterméket
- csökkentsük az előre csomagolt, félkész-, kész termékeket, illetve a fast foodokat.
- csökkentsük a cukor fogyasztásunkat: bolti kekszek, péksütemények, üdítők, répacukor, nádcukor
- a bolti sós olajos nasikat is mérsékeljük, mint chips, sós olajos magvak, sós snack..
- alkoholfogyasztást limitáljuk (1-2 dl jó minőségű vörösbor jó választás)
- kérjük szakember segítségét az étrend összeállításban
És hogy vigyünk be a „jó” HDL koleszterinből többet?
- sütéshez, főzéshez olívaolaj, jobb minőségű (hidegen sajtolt) napraforgó olaj
- több nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása, teljes értékű gabonák beiktatása
- nem kell minden nap húst fogyasztani (lencse-, bab fasirt, tengeri halak fogyasztása legalább heti egyszer)
- Avokádó! (krémként, salátákhoz)
- Köles, hajdina, quinoa, rizs és krumpli helyet köretként
- olajos magvak főleg diófélék, fokhagyma, hagymák
- Sportoljunk!
- dohányzás elhagyása
Lehet genetikai hajlamunk is a túl magas koleszterin szintre, illetve szervi problémákra is utalhat. Rendellenes vese, máj és pajzsmirigy működés is állhat a hátterében.
Nem minden az, aminek elsőre látszik, nem feltétlen veszélyes az, amiről eddig azt hittük. Mindennek előtt érdemes figyelned önmagadra. Válts életmódot, táplálkozz helyesen, kérd szakértő segítéségét. Változtatni sose késő.