Egészség,  Táplálkozás,  Vitamin

Krómot az elhízás, illetve az inzulinrezisztencia ellen? Igen!

Egyre többen küzdenek elhízással, inzulinrezisztenciával, diabétesszel. Számos oka lehet, de kevesen gondolnak egy bizonyos nyomelemre, ami a szervezetben is megtalálható, igaz nagyon kis mennyiségben. A króm szabályozza a sejtek inzulinreceptorát, ha nincsen elég krómunk, az egyensúly felborul.

Az emberi szervezet mindössze 5 milligramm biológiai krómot tartalmazz, ez nagyon kevésnek tűnik, még is nagyon jelentős szerepet játszik, hozzájárul az egészséges vércukorszint fenntartásához.

De mi is a szerepe? A króm felelős azért, hogy a cukormolekula bejusson a sejtekbe és táplálja azt. Hiába van elegendő inzulin, ha a sejtnek azon receptora, aminek az inzulint kellene érzékelnie, nem jól működik króm nélkül. Mivel nem talál célt az inzulin, még többet küld, és mikor végre befogadja, túl sok áramlik be. Ennek következménye, hogy a vércukorszint hirtelen leesik és jön is az éhségérzet. Tehát 1-2 óra múlva megint éhesek leszünk, újból eszünk, megint nem tud eljutni megfelelően a sejthez a króm hiány miatt…kezdődik minden elölről. Ha ez a folyamat állandóan fenn áll, egy idő után kiürül a hasnyálmirigy, nem tud elegendő inzulint termelni és ki is alakult a prediabétesz, ami a cukorbetegség előszobája.

Klinikailag kimutatott, hogy akik inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvednek, 90%-a króm hiányos.

Mivel minden mindennel összefügg, egy sor további panaszt, betegséget von maga után az ingadozó cukorháztartás. A szervezetünk folyamatosan stresszben van emiatt, tehát kortizolt termel. A kortizolt a mellékvese termeli, tehát egy idő után szintén kimerül, ennek következménye a mellékvese fáradtság. Az egész endokrin szervezetünkre hatással van, ez egy ördögi kör, amit, amíg még lehet, meg lehet akadályozni.

A legtöbb króm a sörélesztőben van, olajos magvakban, lassan főzőt csontlevesben, szabadon legeltetett állatok belső szerveiben, mint például májban, illetve kakaóban.

Amennyiben tabletta formában kívánjuk beszedni, nagyon körültekintőnek kell lennünk, ugyan is nagyon rossz a felszívódása. C-vitaminnal párosul a legjobban, de az élesztő alapú szerves krómnak a legjobb a hasznosulása, kb 20%.

Minél több szénhidrátot és finomított ételt eszünk, annál több igényünk lesz a krómra. Túladagolni nem igazán lehet, ha a szervezet túl soknak ítéli meg egyszerűen kiválasztja. Az életmódváltás mellett, érdemes lehet terápiás jelleggel is fogyasztani, orvosi ajánlással természetesen.

Terápiás céllal, napi kétszer 100 mikrogramm szedése javasolt lehet, megelőzés céljából pedig napi 100 mikrogramm, lehetőleg nagyobb szénhidrát fogyasztás előtt.

Túlsúllyal küzdőknek is ajánlom a pótlását. Csökkenti a falási rohamokat, kevésbé sóvárog az édességek iránt, kitisztul a szervezet, az anyagcseréért felelős pajzsmirigy is egyensúlyba kerülhet és megindulhat a lassú, tartós fogyás.

Mind ez életmódváltás, illetve a megfelelő nyomelemek pótlása nélkül nem megvalósítható.

Személyre szabott vitamin és ásványi anyag ajánlást az étrend mellé kapod, ha itt jelentkezel.