Karácsonyi desszert ötlet – Répatorta
Ez a fajta torta eddig leginkább húsvétra volt jellemző, de miért ne lehetne karácsonyi is? A megfelelő fűszerek hozzáadásával igazán télies hangulatba hozható.
Recept, 24 cm-es tortaformához (28-20 cm mérettartam között megfelelő):
150g zabliszt (vagy más liszt, amit sütésre használsz)
150g magvak (török mogyoró, pekándió, dió…)
100ml kókuszzsír
60g lágy sötétbarna nádcukor (kifejezetten illik ehhez a sütihez a sötétebb, intenzív illatú cukorfajták, de diéta esetén édesítővel is készítheted, eritrtittel, steviával)
270g reszelt répa
2db tojás
12g sütőpor
1-2 tk fahéj
1 tk őrölt gyömbér
1 kezeletlen héjú narancs reszelve
1 tk vanília aroma
Krémhez:
150g mascarpone
50g por eritrit
negyed narancs leve
A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel összekevered, a narancs héjával együtt. A magvakat széttöröd durvára, összeöntöd a cukorral. A répát is lereszeled, hozzáadod a liszthez, kevered, utána mehet a cukros magvas adag és a 2db tojás. Keverés mellett fokozatosan hozzáadod a felolvasztott kókuszzsírt. Tortaformába kiöntöd, 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
Amíg sül a tészta, kikevered a torta tetejére, a mascarponét por állagú eritrittel és egy kis narancs levével. Jól keverd össze és tedd be a hűtőbe.
Megsült a torta, hagyd kihűlni, utána mehet a tetejére a mascarponés krém, szélét reszelt répával díszítettem.