fontos vitaminok
Egészség,  Vitamin

VITAMINOK, ÁSVÁNYI ANYAGOK MINDENKINEK – Nem tudod, hol kezdj bele a vitamin szedésbe? Elveszel a sok információ között, amiket a neten találsz?

Rengeteg információt hallani arról, hogy egyáltalán szükségünk van e a vitaminokra. Van pro és kontra érv. Az én vélemény az, hogy vannak olyan vitaminok, amikre igen is, a mai embernek szüksége van. A modern világunkban minden felgyorsult. Felgyorsult az életvitel, a táplálkozás, az élelmiszeriparban az ételek előállítása se az igazi, a gyors éttermek még mindig virágkorukat élik. Nem kapjuk meg azokat a tápanyagokat, amikre az emberi szervezetnek napi szinten szüksége lenne a normális működéshez.

Az itt ajánlott vitaminok általánosságban vannak megadva, kárt nem okozol a szedésükkel. Mások vagyunk, különböző problémákkal, ahhoz, hogy tudjuk, kinek mi az a plusz, amire szüksége van, egyéni kiértékelés szükséges.

D-vitamin

A közép európai emberre elmondható, hogy garantáltan D-vitamin hiányos. A napsugarak által kapjuk meg a bőrön keresztül, télen ugyebár ez nehézkes. Nem mindenki tud elutazni egy egész télre a trópusokra 😊 Amit nyáron magunkba szívunk, sajnos nem tart ki télre. Mindenképp ajánlom a szedését. Számos tünete van a hiányának, többek között a csontritkulás, angolkór, súlyos fogromlás. A daganatos megbetegedések ellen is kiváló.

Kb. 3-4000 NE-nemzetközi egység/nap az ajánlott adag. Amennyiben napozol, aznap nem kell pótolnod, egy órás napozás kb. 10000 NE-nyi adagot juttat el a szervezetnek.

C-vitamin

Nem, ez nem közhely. Kell szednünk C-vitamint! A mai ember, a földön élő azon emlősök közé tartozik, akiknek a szervezete már nem állít elő C-vitamint. A májban már nem mennek végbe azok a folyamatok, amik segítették a C-vitamin előállítását. Csökkenti a vér koleszterin szintjét, védelmet nyújt a rákkeltő hatások ellen, immunitás javító, fokozza az erőnlétet, gyorsítja a gyógyulást.

Ajánlott napi adag 1-2000 mg, betegség esetén ennek a többszöröse is lehet.

Omega3 – Halolaj

A szív védelmében legalább heti egyszer érdemes halat ennünk. Leginkább a szardíniában, lazacban, makrélában, heringben vannak meg bizonyos esszenciális zsírsavak (DHA, EPA). Továbbá a chia magban, a brokkoliban, a római salátában, a kelkáposztában, a zöldbabban, a szójababban, a málnában és a szamócában is nagy mennyiségben találjuk meg ezt az értékes zsírsavat (ALA). A dió, a brazil dió, a szójabab, a tökmag, az olívabogyó is értékes forrásai ennek az anyagnak. 

700 mg/nap-tól érdemes fogyasztani, ez függ az állapotunktól. Minél jobb márkától érdemes vásárolni, sajnos a piacon rengeteg selejt származék is megvásárolható.

Insider tipp: Jó márkák többek között a GAL, Eskimo, Morepa, Zinzino. Igaz, hogy drágábbak, de megéri rájuk költeni, ha jót akarunk magunknak.

Cink

Irányítja ellenőrzi az anyagcsere folyamatokat. Egyre nyilvánvalóbb, hogy nélkülözhetetlen az emberi szervet számára. Nagyon keveset raktározz a szervezetünk belőle, egy izzadás folyamatával 3 mg cinktől is megszabadulunk, illetve az ételek elkészítésénél a cink tartalom nagy része elveszik. Sav-bázis egyensúly fenntartásában, vér stabilitásában és az izmok összehúzódásban játszik szerepet. Csökkenti a koleszterin lerakódását. Főbb természetes forrásai: sörélesztő, sertés szűzpecsenye, tojás, sovány tej.

Ajánlott napi adag 15 mg/nap, de sportolóknak, terhes nőknek ennél jóval több is mehet ~ 50 mg/nap.

Kálcium-Magnézium

Érdemes egyszerre szedni a kettőt. Együtt gondoskodnak a szív és vérkeringés megfelelő működéséről.

Kálcium nagyrészt a csontokban, fogakban található (1-1,5 kg). Az optimális felszívódáshoz D-vitaminra is szüksége van. Csökkentheti a menstruációs görcsöket, segíti a háti- és deréktáji problémák leküzdését. Természetes forrás: sajtfélék, szardínia, lazac, dió, mogyoró, zöldfőzelékek, napraforgó.

Kúraszerűen alkalmazva: 800-1600 mg/nap

Sajnos a magnézium már nem olyan könnyű bevinni természetes formában. A sok műtrágyázás és savas eső tönkretette a talajt, ami elősegítette volna a megfelelő magnézium forrás bevételét. Izmok, idegek hatásos működéséhez nélkülözhetetlen. Gátolja a kálcium lerakódását.

Ajánlott adag 300-450 mg/nap.

+ B12 vitamin

Többek között azért is tettem a „kötelezők” közé, mert napjainkban egyre többen vannak a vegetáriánus vagy vegán életmód hívei. Ez a vitamin kellő mennyiségben állati eredetű tápanyagokban felelhető. A csupa növényi étrenden élők igen magas folsavat juttatnak be a szervezetükbe, ami elfedi a B12 hiányát, ebből adódik, hogy a hiánya csak 3-5 év után üti fel a fejét.

Elősegíti a vörösvértest képzését és regenerálódását. Növeli a szervezet energiáját, egészségesen tartja az idegrendszert, segíti a szénhidrátok, fehérjék és zsiradékok anyagcseréjét. Természetes forrásai: máj, sertéshús, tojás, tej, sajt.

Ajánlott adag 1000 mcg/nap, ezt ne lépjük túl, mert nem fog felszívódni.

Személyre szabott vitamin és ásványi anyag ajánlást az étrend mellé kapod, ha itt jelentkezel.