otthoni csíráztatás
Egészség,  Táplálkozás,  Vitamin

Otthoni csíráztatás – Brokkolicsíra

Ősidők óta ismert a csíra fogyasztása, legfőképpen a téli időszakban érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a bevitelükre. Vannak köztük lágyabb, pikáns és kifejezetten csípős ízűek is. Magas tápértékűek és azonnal emészthető, amint bejutnak a szervezetbe energiával látják el. Rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk egészségünkért.

A-, B-, C-, E- és K-vitaminban, valamint kálcium, vas, foszfor, kálium és magnézium tartalma nagyon magas. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a brokkoli jótékony hatását. Amellett, hogy védik a szívet, tüdőt, erősíti az immunrendszert, tartalmazz egy Indol-3-carbinol nevezetű összetevőt, mely a nemi hormonok egyensúlyban tartásához hozzájárul. Pozitívan befolyásolja az ösztrogén és tesztoszteron metabolizmusát. Továbbá erős antioxidáns hatása mellett, segít a daganatos sejtek leküzdésében. Izoláltak benne egy szulforafán nevezetű anyagot, amelyről kiderült, hogy valóban számos rákellenes hatást mutatnak: például lassítják a rákos sejtek szaporodását ,ill. aktiválni képes az egyik legfontosabb szabadgyökök elleni védekező mechanizmust a szervezetben.

Néhány jó tanács a fogyasztásukhoz:

  • Mindig frissen hűtőből válasszuk
  • Kellemetlen szagút ne fogyasszuk el
  • Soha ne puszta kézzel vegyük ki a dobozból, csipesszel vagy villával
  • Étteremben nem ajánlom a fogyasztását (vegyszerezés miatt, nem mindegy a mag eredete)
  • Gyerekek és várandós nők korlátozottan fogyasszák

Insider tipp: Bio boltban vásárolt brokkolicsíra mag látható a képen, a csíráztató tálat is ott vettem. Magok pár száz forintos tételben vehetők, két adagra is elegendő mennyiséggel. Mindennap átmosom őket vízzel, de nem hagyom állni benne, mert könnyen bepenészedik. Állandó hőmérsékletű, közvetlen napfénytől védett helyen, pár nap alatt kinő utána hűtőben tárolandó. Szendvicsek feltétjeként, illetve salátákhoz adva nagyon ízletes.