nyári gyümölcsök
Táplálkozás

Júliusi gyümölcs kavalkád – milyen gyümölcsöknek is van pontosan szezonja?

Ha nyár, akkor gyümölcs áradat, de egy piaci túra alkalmával, jó ha tudjuk, mivel is rakjuk tele kosarunkat júliusban. Mindenki törekszik a lehető legtöbb vitamint, finomságot bevinni a szervezetébe nyáron, de mégis melyik gyümölcsök is jellemzik ezt a hónapot. Az alábbiakat, ha látjuk a boltokban, biztosak lehetünk benne, hogy egészséges, nem üvegház alatt termett vagy import termék.

Az étrendet, ha a megfelelő évszak szerint állítod össze, nem csak hogy egészségesebb, de az alábbi előnyöket is élvezheted:

  • Támogatod a helyi termelőket
  • Általában alacsonyabb áron juthatsz hozzá
  • A leginkább vitamindús és legfrissebb ételekhez juthatsz hozzá

Nyári alma

Az alma fajták legtöbbje júliusban érik. Gyors lefolyású, nem igazán alkalmas hosszú tárolásra ( kivétel a befőtt vagy kompot formában). A héjával együtt érdemes fogyasztani, így adja meg a kellő rostot a szervezetnek.

Cseresznye

Nyersen az igazi, de rengeteg süteményt elkészíthetünk vele. Vértisztító és gyulladáscsökkentő képessége kiváló. Nagy víztartalmú gyümölcs, 80%-a víz.

Földieper (szamóca)

Nem kell senkinek sem bemutatni, a mindenki kedvenc gyümölcsét. Igen, az epernek vannak fajtái, amik egész nyáron teremnek. A mostani „formája”, amit ismerünk Amerikából származik, a 18. században terjedt el Európában Franciaországon keresztül.

Málna

Magyarországon őshonos, rengeteg C-vitamin és antioxidáns tartalma gyógyír a szervezetnek, így erősíti az immunrendszert és megelőzője a rákos megbetegedésnek.

Füge

Nagyon különleges gyümölcs, méretre és színre különbözőket láthatunk, akár vörös, fekete, de fehér is. Minden mediterrán területű országban megtalálható. Létfontosságú ásványi sókat tartalmazz – többek között A-vitamint, B1- és B2-vitaminokat, antioxidánsokat, illetve Omega 3 zsírsavat is.

Sárgabarack

Már honfoglaló őseink is fogyasztották. Káliumban rendkívül gazdag, már a napi kálium bevitelünket bőven fedezi, valamint A-vitamin tartalma is rendkívüli, az értékes sok béta-karotinja miatt.

Görögdinnye

Mondanom sem kell, a legkedveltebb nyári gyümölcs. Július elejétől szeptemberig élvezhetjük ízét. Bármilyen diétát is folytatsz, a görögdinnye bele fog férni. 90%-át ugyan is víz teszi ki, rendkívül jó bél- és vese tisztító, valamint vízhajtó hatású. Fogyasztása nagyon hasznos, ha betegségből lábadozol, vagy vízpótlásra van szükséged, emellett ellátja a bélrendszered is megfelelő ásványi anyagokkal.

Sárgadinnye

Sokféleképpen felhasználhatjuk a konyhában, lehet édességként vanília fagylalttal, vagy ahogy az olaszok pármai sonkával szervírozva. Jó összetételben szerepelnek benne a B-vitaminok, többek között a B6- és B3-vitaminban gazdag. Szép sárga színét pedig a béta-karotin adja.

Insider tipp: Akármennyire is szeretjük, és próbáljuk kihasználni a nyár adta gyümölcsök erényeit, ne együnk túl sokat belőlük. A gyümölcs cukor is cukor! Próbáljuk meg napközben, 10 óraira esetleg uzsonnára időzíteni a fogyasztásukat, lehetőleg maréknyi adagokra, illetve együnk hozzá magvakat (dió, pekándió, kesudió, török mogyoró…)